Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

" Darling, Zip The Lip , please ! " * The best Lipsticks *


Intro: 
Κι όλα άρχισαν με ένα κραγιόν...
Το σημερινό άρθρο θα μπορούσε να φαντάζει ως ένα ροματνικό παραμύθι βγαλμένο μέσα από τις ιπποτικές νουβέλες του παρελθόντος , παρουσιάζοντας ροδαλές πριγκίπισσες με κατακόκκινα μάγουλα και ζουμερά χείλη ή ακομή μια χαζο-Αμερικάνικη teenage movie αλλά δεν είναι τίποτε άλλο από μια όμορφη  ιστορία βγαλμένη από το χώρο των καλλυντικών! Το ξέρω σας ξενέρωσα αλλά τι να κάνουμε! Δε μπορούμε να τα έχουμε όλα στη ζωή μας ! 
Μην είμαστε και πλεονέκτες!  Έχοντας στο συρτάρι μου πάνω από 200 κραγιόν ( Χριστέ μου να μη το πάρει χαμπάρι η μάνα μου , θα με αφορήσει!) αποφάσισα να διαλέξω τα καλύτερα και να τα "θυσιάσω" στο βωμό του blogging ! 
Πρώτα όμως ας ρίξουμε μια ματιά στην πιο ενδιαφέρουσα, όμορφη και γουστουριόζικη ιστορία του αγαπημένου μας κραγιόν - lipstick

History : 




Το δρόμο άνοιξαν οι Αρχαίοι Σουμέριοι πριν 5,000 χρόνια , όπου θρυμάτιζαν χρωματιστούς λίθους και διακοσμούσαν τα χείλη τους  αλλά και οι αγαπημένοι μας Αιγύπιοι που με τη σειρά τους πειραματίζονταν με την ανάμιξη διαφόρων ορυκτών στο προσωπό τους έχοντας όμως ως αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών ασθενειών . Στην Αγγλία του 16ου αιώνα επί βασιλείας της Queen Elizabeth I , το κραγιόν κέρδιζε έδαφος και εδραιώθηκε ώς σύμβολο μόδας του τότε κόσμου λόγω του απίστευτου συνδυασμού "άσπρου προσώπου και κόκκινου κραγιόν" στο πρόσωπο όχι μιας κοινής θνητής αλλά της βασίλισσας ! Εκείνη την εποχή το κραγιόν γινόταν από το μίγμα κεριού μέλισσας αλλά και κόκκινων κηλίδων από τα φυτά . Μόνο οι γυναίκες της ανώτερης τάξης αλλά και οι άντρες ηθοποιοί φορούσαν μακιγιάζ . Το 1770 στο Βρετανικό Κοινοβούλιο προτάθηκε η νομοθεσία ότι ένας γάμος μπορεί να ακυρωθεί, αν η γυναίκα φορούσε καλλυντικά πριν από την ημέρα του γάμου της. Η χρήση καλλυντικών δεν έγινε αποδεκτή στη Βρετανία για τις αξιοσέβαστες γυναίκες αλλά συνδέθηκε με τις περιθωριοποιημένες ομάδες όπως οι ηθοποιοί και οι πόρνες. Θεωρήθηκε θρασύ   και άξεστο να φορούν μακιγιάζ. 

Στο τέλος του 19ου αιώνα μια Γαλλική εταιρία με την ονομασία Guerlain κατασκεύασε το πρώτο "κραγιόν " ! Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού , στη Γη της Επαγγελίας όπως ονομαστηκε η Αμερική , τα πρώτα κραγιόν κατασκευάστηκαν από φυτά αλλά και από αυγά εντόμων τα οποία τα αναμυγνυαν με άλατα αργιλίου ή ασβεστίου αλλά και άλλες χρωστικές ουσίες! Μακάβριο αλλά τάδε έφη η ιστορία! Το 1880 η ηθοποιός Sarah Bernhardt πρωτοφόρεσε το κραγιόν στις παραστάσεις της . Κολοσσός της εποχής όπως ο Sears Roebuck έφτιαξαν καταλόγους με διάφορα χρώματα σε κραγιόν . Το 1912 οι Αμερικάνες υποκλίθηκαν στο "τέρας της ομορφιάς" και έτσι έγινε αποδεκτό σε όλο το αμερικάνικο κοινό.  Το 1915 το κραγιόν πωλούνταν στη συσκευασία μεταλλικού κυλίνδρου , ο οποίος είχε εφευρεθεί από τον Maurice Levy . Το κραγιον σε μεταλλικό δοχείο ήταν διαθέσιμο στην Ευρώπη από το 1911 ! Το 1923 η πρώτη περιστρεφόμενη σωλήνα κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Τζέιμς Μπρους Mason Jr . Τότε ήταν που έκαναν την εμφανισή τους οι 2 wanna-be κολλοσοί  Elizabeth Arden και Estee Lauder που πουλούσαν καλλυντικά στα σαλούν ομορφιάς που διέθεταν .

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου τα κραγιόν στις συσκευασίες των μεταλλικών σωλήνων    αντικαταστάθηκαν από πλαστικούς και χάρινους σωλήνες λόγω του ότι  δεν κατασκευάστηκαν πολλά  γιατί τα
βασικά συστατικά όπως το πετρέλαιο και το καστορέλαιο δεν ήταν διαθέσιμα.
Στη δεκαετία του 1930, το κραγιόν θεωρήθηκε ως σύμβολο της σεξουαλικότητας των ενηλίκων ενώ ακόμη και στη δεκαετία του 1940 που αν και έγινε αποδεκτό , εξακολουθούσε να συνδέεται με την πορνεία .  
Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, ο Hazel Bishop, ένας οργανικός χημικός, δημιούργησε το πρώτο μακράς διάρκειας κραγιόν .



Δεκαετία του ' 50 τα μυθικά τέρατα του θεάματος Marilyn Monroe και Elizabeth Taylor δείχνουν στις νεώτερες ηλικίες πως να είναι όμορφες και αρεστές στον ανδρικό πλυθυσμό!
Αργότερα, ο Max Factor δημιούργησε ένα δημοφιλές χρώμα σε κραγιόν που ονομάζεται "Strawberry Meringue"  "Φράουλα Μαρέγκας". Έτσι, η αρχή μιας νέα σειράς κραγιόν σε διάφορες γεύσεις και χρώματα κάνει την εμφανισή της στο αγοραστικό κοινό . Βέβαια το μαύρο χρώμα σε κραγιόν φορέθηκε μόνο από ηθοποιούς στις τανίες τρόμου. Ωστόσο, κάποιοι γονείς αποδοκίμαζαν το θεσμό του κραγιον και δεν άφηναν τις κοπέλες να το φοράνε  με αποτέλεσμα μερικοί από τους εφήβους να επανασταστήσουν φορώντας ροδακινί και ροζ κραγιον σε χείλη  και  γύρω από τα μάτια. Το λευκό κραγιόν έγινε μόδα στη δεκαετία του ' 60 με πρωτεργάτες τα ροκ συγκροτήματα των  Ronettes και Shirelles . Οι γυναίκες που δεν φορούσαν κραγιόν θεωρήθηκαν ύποπτες για ψυχική ασθένεια ή lesbianism .


Στη δεκαετία του 1970, μια σειρά από εταιρίες καλλυντικών εισήγαγε κραγιόν στα πιο ασυνήθιστα χρώματα όπως η ιριδίζον γαλάζιο , παγωμένο πράσινο lime , και το ασήμι ναυτικό μπλε. Ηταν τότε που πρωτοεμφανιζόταν η ΜΑC Cosmetics με τα δειλά βήματα των περιορισμένων και συλλεκτικών χρωματικών κραγιόν σε ασυνήθιστες σκούρες αποχρώσεις . Ο  πρωτοεμφανιζόμενος ροκάς και ο ασυμβίβαστος καλλιτέχνης με το πιο περίεργο ανδρικό γούστο στο θέμα των καλλιντικών  , Marilyn Manson , έγινε γνωστός στο κοινό της μουσικής με τα περίεργα τραγούδια του αλλά και γιατί εδραίωσε τα σκούρα κραγιόν στο χώρο της εναλλακτικής κουλτούρας ! Τα μαύρα κραγιόν έγιναν δημοφιλή τη δεκαετία του '70 με ΄90. Μέσα του 1980 οι πρωτοεμφανιζόμενες εταιρίες των SmashBox και Stila κατασκεύασαν τα πρώτα κραγιον που άλλαζαν χρώμα ανάλογα το pH των χειλιών ή δημιουργούσαν ένα glossy τελείωμα, τα γνωστά σε εμάς lip gloss! 

Στη δεκαετία του 1990, τα χρωματιστά κραγιόν έγιναν ημι-ματ. Οι αποχρώσεις του καφέ ήταν πλέον πολύ δημοφιλής. Αυτές οι αποχρώσεις ήταν εμπνευσμένες από διάφορες σειρές, όπως τα "Friends" ! Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τις αρχές του 21ου αιώνα, το μαργαριταρένιο - περλέ αποτέλεσμα στις αποχρώσεις έγιναν το σήμα κατατεθέν της εποχής! Το 2012, τα φωτεινά τολμηρά χρώματα στα χείλη ( bold lips) έγιναν πολύ της μόδας ενώ από το 2014 εώς σήμερα τα κραγιόν ακολουθούν τη γενική τάση, όπου "less is more"-"NUDE" !


Έχουμε και λέμε :

Τι συστατικά περιέχουν τα κραγιόν?
Τα κραγιόν περιέχουν κερί , έλαια , αντιοξειδωτικά και μαλακτικά. Περισσότερο από το 50% των lipsticks γίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου περιέχουν χοιρινό λίπος ή καστορέλαιο, το οποίο τους δίνει μια λαμπερή εμφάνιση. Τα ματ κραγιόν περιέχουν περισσότερους παράγοντες όπως το διοξείδιο του πυριτίου, αλλά δεν έχουν πολλά μαλακτικά. Τα Creme κραγιόν περιέχουν περισσότερα κεριά από το πετρέλαιο. Διαφανή και μακράς διαρκείας κραγιόν περιέχουν πολύ πετρέλαιο και έλαιο σιλικόνης, που σφραγίζει τα χρώματα στα χείλη του χρήστη. Τα γυαλιστερά κραγιόν περιέχουν περισσότερο πετρέλαιο για να δώσει ένα γυαλιστερό φινίρισμα στα χείλη. Τα shimmery-περλέ κραγιόν μπορεί να περιέχουν μίκα, διοξείδιο του πυριτίου, και συνθετικά σωματίδια μαργαριταριού για να τους δώσει ένα glittery ή  λάμψη στο τελείωμα . 

Πόσα είδη προϊοντων υπάρχουν για τα χείλη ?
Τα πιο γνωστά είναι τα lipsticks , lip gloss , lip pencils-liners , lip balms και lip stains .

Διαλέγω το χρωματισμό ενός προϊοντος ανάλογα το χρωματισμό που έχουν τα χείλη μου ? 
 Ναι! Τουλάχιστον τις περισσότερες φορές! Συγκεκριμένα , όταν θέλουμε να αποκτήσουμε τις nude αποχρώσεις! 

Πρέπει να διαλέγω το κραγιόν μου ανάλογα τον χρωματισμό της επιδερμίδας μου ?
Ναι ! Ναι ! Ναι ! Και είμαι κάθετη σε αυτό όπως και στην πάνω ερώτηση! Βαρέθηκα να βλέπω καρναβάλια όλο το χρόνο. Δε γίνεται να μας ταιριάζουν όλοι οι χρωματισμοί ! Επειδή είσαι ξανθιά δε γίνεται να μου φοράς το φουξ κατα χείμωνο επειδή το είδες να το φοράει μια drug queen σε Αμερικάνικο Show! Sorry κοπελιά αλλά δε βλέπεις ότι ο χρωματισμός της επιδερμίδας σου δεν είναι για το φουξ???? Enough! Ακόμα και οι μελαχρινές... Είπαμε σας πάει το κόκκινο αλλά όχι το πορτοκαλί φωσφοριζέ! Καταλαβαίνω ότι είναι στη μόδα αλλά γιατί να γίνεστε η βασίλισσα του καρναβαλιού καλοκαιριάτικα ? Μπορείτε να διαλέξετε τόσες ωραίες αποχρώσεις είτε είναι φουξ (ανοιχτό , έντονο , μεσαίο, σκούρο ) είτε είναι κόκκινο ( ανοιχτό , τριανταφυλλί , έντονο , πορτοκαλί). Δοκιμάστε κάτι που να ομορφαίνει το χρωματισμό του προσώπου σας και να σας γλυκαίνει! Βέβαια μετρημένες είναι τυχερές που τους ταιριάζουν όλοι οι χρωματισμοί ! 

Υπάρχουν κατηγορίες στις αποχρώσεις ?
Και φυσικά υπάρχουν! Χωρίζονται στις warm-ζεστές αποχρώσεις και στις cool-ψυχρές αποχρώσεις ! 
PS:  Οι Αρχαίοι Πολιτισμοί για να κάνουν τα χείλη τους να φαίνονται πιο λαμπερά, χρησιμοποιούσαν λέπια ψαριών ! And it's true !
 
Let's get it started:
My top 3 brands !
1)M.A.C Cosmetics 
Lipsticks & Lip glosses   


All fired Up, Velvet Teddy , Myth , Please me , Diva , Rebel , Lady Danger , Flat out Fabulous , Candy Yum Yum , Russia Red , Sushi Kiss , Ruby Woo ! 


 
2) MakeUp ForEver Rouge Artist Intense Color Lipstick
#22 , 27 , 30 , 33 , 39, 42


3) All of Anastasia Beverly Hills Liquid Lipsticks
 LoverZ :
YSL Peach passion , Nars Velvet Matte Pencil Dragon girl , Urban Decay Anarchy , OCC Lip tar Hush , ABH Carina , Tom Ford Flame , Chanel Allure Exaltee  and my everyday lover by Clarins the Instant Light Natural Lip Perfectorin shade Rose Shimmer !  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου